wtorek, 22 października 2019

Karp zapiekany w śmietanie z cebulą

Lubimy karpia i zawsze szukamy nowych przepisów na niego. Tym razem proponujemy w śmietanie z cebulką. Dla nas smaczne połączenie. 





Składniki:


2 kg karpia
masło klarowane
1 duża cebula
mąka
250 ml śmietanki 30%
sól


Przygotowanie:

 Sprawiłem karpia, pokroiłem na dzwonki. Posoliłem, obłożyłem pokrojoną cebulą. Odstawiłem na 3 godziny.

Wyjąłem, obsmażyłem obtoczone w mące, usmażyłem w naczyniu żaroodpornym z obu stron na mocno rozgrzanym klarowanym maśle.

Przełożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem posypałem pokrojona w piórka cebulą, zalałem słodką śmietaną.
Przykryłem, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym wcześniej ( 180 – 200 stopni C ). Przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz