czwartek, 24 października 2019

Ryż do obiadu (wersja na słodko)


Staramy się bardzo, choć czasami nie wychodzi, by nie marnować produktów. Korzystając z liczi w syropie, zachowaliśmy zalewę i popełniliśmy ten o to pyszny dodatek.









Składniki:


100 g ryżu
1 marchew
2 szalotki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1/2 zalewy z liczi w puszce
4 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz


Przygotowanie:


Ryż gotujemy maksymalnie 10 min, odcedzamy.

Szalotki siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do woka wlewamy olej, podsmażamy szalotki z marchewką.
Wrzucamy ryż, dodajemy sosy, chwilę podsmażamy, wlewamy syrop i dusimy bez przykrycia (cały czas mieszając), do odparowania całego płynu.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 


 

1 komentarz: