Staramy się bardzo, choć czasami nie wychodzi, by nie
marnować produktów. Korzystając z liczi w syropie, zachowaliśmy zalewę i
popełniliśmy ten o to pyszny dodatek.
Składniki:
100 g ryżu
1 marchew
2 szalotki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1/2 zalewy z liczi w puszce
4 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy maksymalnie 10 min, odcedzamy.
Szalotki siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych
oczkach.
Do woka wlewamy olej, podsmażamy szalotki z marchewką.
Wrzucamy ryż, dodajemy sosy, chwilę podsmażamy, wlewamy syrop
i dusimy bez przykrycia (cały czas mieszając), do odparowania całego płynu.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
moje smaki ;)
OdpowiedzUsuń