Proste, szybkie danie makaronowe.
Składniki:
2 szalotki
50 g masła
400 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek bazylii
250 makaronu tagliatelle
1/2 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Szalotki drobno pokrojone zeszkliłem na maśle , ok. 5-7 minut, aż były bardzo miękkie.
Dodałem pomidory, dusiłem przez 10 minut. Wymieszałem z bazylią, doprawiłem solą i pieprzem.
Makaron ugotowałem al. Dente. Osączyłem ( zachowując trochę wody ),
wrzuciłem do sosu dolewając odrobinę wody z gotowania, aby zagęścić sos.
Lekko podgrzałem, podałem na ciepłych talerzach, posypałem startym
parmezanem.
Włoskie danie z makaronem zjadłabym w ciemno :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń