Jedna z wielu tradycyjnych polskich zup, które dość często
goszczą na naszym stole. Wzbogaciliśmy jej smak darami lasu w postaci
borowików. Lubczyk wydobył z nich jeszcze większy aromat.
Składniki:
500 g skrzydełek z kurczaka
1 kg ćwiartek kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
5 kapeluszy suszonych borowików
4 liście laurowe
2 łodygi (z liśćmi) lubczyku
4 ziemniaki średniej wielkości
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (kilka cm ponad) dodajemy obrane
warzywa (w całości marchew, pietruszkę i seler), listki laurowe, lubczyk.
Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” bez przykrycia około 40 min.
Mięso, grzyby, warzywa, listki i lubczyk wyjmujemy. Usuwamy
szumowiny. Zbieramy nadmiar tłuszczu.
Marchew kroimy w talarki, seler w kostkę. Grzyby kroimy w
paski. Wkładamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i
kaszą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 min.
W tym czasie bierzemy się za skrzydełka. Mięso oddzielamy od
kości (bez skóry), dodajemy do zupy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Co z ćwiartkami kurczaka? Oczekujcie kolejnego przepisu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz