czwartek, 12 września 2019

Krupnik z prawdziwkami


Jedna z wielu tradycyjnych polskich zup, które dość często goszczą na naszym stole. Wzbogaciliśmy jej smak darami lasu w postaci borowików. Lubczyk wydobył z nich jeszcze większy aromat.









Składniki:



500 g skrzydełek z kurczaka
1 kg ćwiartek kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
5 kapeluszy suszonych borowików
4 liście laurowe
2 łodygi (z liśćmi) lubczyku
4 ziemniaki średniej wielkości
 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:



Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (kilka cm ponad) dodajemy obrane warzywa (w całości marchew, pietruszkę i seler), listki laurowe, lubczyk. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” bez przykrycia około 40 min.

Mięso, grzyby, warzywa, listki i lubczyk wyjmujemy. Usuwamy szumowiny. Zbieramy nadmiar tłuszczu.

Marchew kroimy w talarki, seler w kostkę. Grzyby kroimy w paski. Wkładamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i kaszą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 min.

W tym czasie bierzemy się za skrzydełka. Mięso oddzielamy od kości (bez skóry), dodajemy do zupy.



Całość doprawiamy solą i pieprzem.



Podajemy z posiekaną natką pietruszki.



Co z ćwiartkami kurczaka? Oczekujcie kolejnego przepisu ;)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz