Kuchnia chorwacka
Składniki:
1,5 kg mostku cielęcego
300 ml oleju
przyprawa uniwersalna bez konserwantów Deko Smaku
Farsz:
2 czerstwe kajzerki
100 ml mleka 3,2 %
2 jajka
1 mała cebula
50 g wędzonego boczku
3 łyżki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z mostka usunąłem kości. Płat mięsa naciąłem tak,
aby powstała duża kieszeń. Mięso umyłem, osuszyłem, posoliłem, natarłem
przyprawą.
Bułki pokroiłem w kostkę, zalałem mlekiem oraz rozkłóconymi jajkami.
Cebulę i boczek drobno pokroiłem, obsmażyłem na oleju. Wymieszałem z
rozmoczoną bułką. Całość doprawiłem solą i pieprzem, posypałem
posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszałem. Farszem wypełniłem
kieszeń.
Otwór zszyłem nicią. Mięso ułożyłem w brytfance, podlałem olejem,
piekłem około 2 godziny w temperaturze 200 stopni C, polewając ciepłą
wodą oraz powstającym sosem.
WIESKU PYCHA I PIEKNIE TEZ PODANE <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
OdpowiedzUsuń