piątek, 13 września 2019

Faszerowany mostek cielęcy

Kuchnia chorwacka 








Składniki:


1,5 kg mostku cielęcego
300 ml oleju
przyprawa uniwersalna bez konserwantów Deko Smaku
Farsz:
2 czerstwe kajzerki
100 ml mleka 3,2 %
2 jajka
1 mała cebula
50 g wędzonego boczku
3 łyżki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:


Z mostka usunąłem kości. Płat mięsa naciąłem tak, aby powstała duża kieszeń. Mięso umyłem, osuszyłem, posoliłem, natarłem przyprawą.

Bułki pokroiłem w kostkę, zalałem mlekiem oraz rozkłóconymi jajkami. Cebulę i boczek drobno pokroiłem, obsmażyłem na oleju. Wymieszałem z rozmoczoną bułką. Całość doprawiłem solą i pieprzem, posypałem posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszałem. Farszem wypełniłem kieszeń.

Otwór zszyłem nicią. Mięso ułożyłem w brytfance, podlałem olejem, piekłem około 2 godziny w temperaturze 200 stopni C, polewając ciepłą wodą oraz powstającym sosem.


2 komentarze: