środa, 11 września 2019

Tagliatelle z sosem szalotkowym

Proste, szybkie danie makaronowe. 









Składniki:


2 szalotki
50 g masła
400 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek bazylii
250 makaronu tagliatelle
1/2 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz


Przygotowanie:


Szalotki drobno pokrojone zeszkliłem na maśle , ok. 5-7 minut, aż były bardzo miękkie.
Dodałem pomidory, dusiłem przez 10 minut. Wymieszałem z bazylią, doprawiłem solą i pieprzem.

Makaron ugotowałem al. Dente. Osączyłem ( zachowując trochę wody ), wrzuciłem do sosu dolewając odrobinę wody z gotowania, aby zagęścić sos. Lekko podgrzałem, podałem na ciepłych talerzach, posypałem startym parmezanem.


 

2 komentarze: