poniedziałek, 23 września 2019

Pierogi z serem kozim i figą


Nic tak nie pasuje do sera koziego jak figi. Postanowiliśmy połączyć jedno z naszych ulubionych dań z ulubionymi dodatkami.









Składniki:


2 figi
1 łyżka masła
200 g twarogu koziego
200 g ziemniaków
Ciasto:
300 g mąki
250 ml wrzątku
1 łyżka masła


Przygotowanie:



Miąższ fig podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy ser, rozpuszczając pod przykryciem. Studzimy.
Ziemniaki gotujemy, tłuczemy, dodajemy do sera. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Przysmażamy na maśle.
 


2 komentarze: