Nic tak nie pasuje do sera koziego jak figi. Postanowiliśmy
połączyć jedno z naszych ulubionych dań z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
2 figi
1 łyżka masła
200 g twarogu koziego
200 g ziemniaków
Ciasto:
300 g mąki
250 ml wrzątku
1 łyżka masła
250 ml wrzątku
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Miąższ fig podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy ser,
rozpuszczając pod przykryciem. Studzimy.
Ziemniaki gotujemy, tłuczemy, dodajemy do sera. Mieszamy,
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy
noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy
koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy,
wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody.
Przysmażamy na maśle.
mm ciekawe nadzienie, coś innego :)
OdpowiedzUsuńale to musi genialnie smakować!
OdpowiedzUsuń