Jakoś tak wędliny ostatnio omijamy szerokim łukiem. Pasztety
jak już, mazidła, wszelakie pasty, pomidory…O tak! Jednak jak zobaczyliśmy
surowy boczek…O maj god!
Składniki:
1 kg surowego boczku
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka cukru palmowego
1 łyżka ketchupu podkowiańskiego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z cukrem,
ketchupem, solą i olejemy.
Boczek nakłuwamy, smarujemy marynatą, owijamy w folię
spożywczą, odstawiamy na 3 godziny.
Odwijamy z folii, przekładamy na blaszkę i pieczemy 45 minut
w temperaturze 180°C
z termoobiegiem.
bardzo lubię takie domowe mięsa do kanapki, Zazwyczaj robiłam boczek z czosnkiem i majerankiem, ale chętnie wypróbuję Twój przepis
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń