wtorek, 24 września 2019

Boczek pieczony do kanapek


Jakoś tak wędliny ostatnio omijamy szerokim łukiem. Pasztety jak już, mazidła, wszelakie pasty, pomidory…O tak! Jednak jak zobaczyliśmy surowy boczek…O maj god! 







Składniki:


1 kg surowego boczku
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka cukru palmowego
1 łyżka ketchupu podkowiańskiego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego



Przygotowanie:


Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z cukrem, ketchupem, solą i olejemy.
Boczek nakłuwamy, smarujemy marynatą, owijamy w folię spożywczą, odstawiamy na 3 godziny.
Odwijamy z folii, przekładamy na blaszkę i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
 


2 komentarze:

  1. bardzo lubię takie domowe mięsa do kanapki, Zazwyczaj robiłam boczek z czosnkiem i majerankiem, ale chętnie wypróbuję Twój przepis

    OdpowiedzUsuń