W każdy sezon ogórkowy robimy je po kilka razy. Ogórki
małosolne są niesamowicie smaczne. Wtedy na myśl przychodzą różne smarowidła do
kanapek, bo taki dodatek jest niesamowicie smaczny. Tym razem zrobiliśmy bardzo
smaczną zupę z ogórków. Nie dziwota, bo to jedna z trzech ulubionych zup. Do
przyrządzenia wywaru użyliśmy kaczki i świeżych warzyw.
Składniki:
1 szyja z kaczki
2 skrzydełka z kaczki
1 korpus z kaczki
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler korzeniowy
1 gałązka estragonu
2 liście laurowe
2 gałązki tymianku
1/2 pęczku natki pietruszki
4 ziemniaki
500 g ogórków małosolnych
1 łyżka masła ghee
1/2 pęczku świeżego koperku
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą (tak by przykryła mięso),
dodajemy zioła, szczyptę soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, zbieramy
szumowiny, zmniejszamy płomień, dolewamy szklankę zimnej wody. Gotujemy 40 min.
na wolnym ogniu.
W tym czasie myjemy, obieramy warzywa. Ogórki ścieramy na
tarce do jarzyn, razem z czosnkiem (z ogórków)podsmażamy na łyżce masła.
Mięso i zioła wyławiamy, studzimy, oddzielamy od kości, dodajemy
z powrotem do wywaru.
Warzywa (oprócz ogórków) wrzucamy do zupy, gotujemy aż będą
prawie miękkie.
Dodajemy ogórki (z czosnkiem)i posiekany koperek. Gotujemy do miękkości
ogórków. W razie potrzeby dolewamy wody.
Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką.
Podgrzewamy, nie zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz