czwartek, 1 sierpnia 2019

Zupa z ogórków małosolnych


W każdy sezon ogórkowy robimy je po kilka razy. Ogórki małosolne są niesamowicie smaczne. Wtedy na myśl przychodzą różne smarowidła do kanapek, bo taki dodatek jest niesamowicie smaczny. Tym razem zrobiliśmy bardzo smaczną zupę z ogórków. Nie dziwota, bo to jedna z trzech ulubionych zup. Do przyrządzenia wywaru użyliśmy kaczki i świeżych warzyw.










Składniki: 


1 szyja z kaczki
2 skrzydełka z kaczki
1 korpus z kaczki
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler korzeniowy
1 gałązka estragonu
2 liście laurowe
2 gałązki tymianku
1/2 pęczku natki pietruszki
4 ziemniaki
500 g ogórków małosolnych
1 łyżka masła ghee
1/2 pęczku świeżego koperku
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
sól, pieprz



Przygotowanie: 




Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą (tak by przykryła mięso), dodajemy zioła, szczyptę soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, zbieramy szumowiny, zmniejszamy płomień, dolewamy szklankę zimnej wody. Gotujemy 40 min. na wolnym ogniu.


W tym czasie myjemy, obieramy warzywa. Ogórki ścieramy na tarce do jarzyn, razem z czosnkiem (z ogórków)podsmażamy na łyżce masła.

Mięso i zioła wyławiamy, studzimy, oddzielamy od kości, dodajemy z powrotem do wywaru.

Warzywa (oprócz ogórków) wrzucamy do zupy, gotujemy aż będą prawie miękkie.

Dodajemy ogórki (z czosnkiem)i posiekany koperek. Gotujemy do miękkości ogórków. W razie potrzeby dolewamy wody.

Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką.



Podgrzewamy, nie zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz