wtorek, 30 lipca 2019

Tarta z kurkami i serem ricotta

Sezon na kurki trwa. Połączenie ich z serem ricotta i sosem śmietanowo -jajecznym sprawdziło się. Polecamy. 








Składniki: 


300 g ciasta francuskiego
300 g kurek
1 łyżka masła ghee
1/2 pęczku natki pietruszki
2 ząbki czosnku
300 ml śmietany 36%
3 jajka
250 g sera ricotta
gałka muszkatołowa
sól, pieprz


Przygotowanie: 


Formę do tarty posmarowałem oliwą. Wyłożyłem ciastem.
Na patelni, na maśle podsmażyłem kurki do czasu, aż odparowała woda, pod koniec dodałem posiekany czosnek, chwilę smażyłem. Dodałem posiekaną natkę pietruszki, doprawiłem do smaku solą i pieprzem. W osobnej misce połączyłem śmietanę z jajkami i przyprawami. Na ciasto wyłożyłem kurki, na nich ricottę. Zalałem sosem śmietanowo- jajecznym. Piekłem 15 minut w 200 stopniach C, a potem zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 25 minut.
 


 

2 komentarze: