sobota, 17 sierpnia 2019

Włoska zupa kalafiorowa


Dlaczego włoska? Bazylia, pomidory tak nam się kojarzą. Serio? Wyszła boska <3










Składniki:





500 g wędzonych żeberek
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 garść tymianku
1 garść lubczyku
1 garść estragonu
1 mały kalafior
1 garść liści kalafiora
1 garść świeżej bazylii
2 łyżki brązowego siemienia lnianego
1/2 szklanki startego parmezanu
500 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz




Przygotowanie:  






Mięso i pokrojone warzywa (oprócz kalafiora i jego liści), zalewamy zimną wodą, dodajemy zioła, łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kwadrans, wyjmujemy mięso. Studzimy i oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy razem z kalafiorem i liśćmi, gotujemy 10 min, dodajemy passatę, siemię lniane, starty parmezan, gotujemy 15 min. cały czas mieszając. Łączymy z posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz