Dlaczego włoska? Bazylia, pomidory tak nam się kojarzą. Serio?
Wyszła boska <3
Składniki:
500 g wędzonych żeberek
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 garść tymianku
1 garść lubczyku
1 garść estragonu
1 mały kalafior
1 garść liści kalafiora
1 garść świeżej bazylii
2 łyżki brązowego siemienia lnianego
1/2 szklanki startego parmezanu
500 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso i pokrojone warzywa (oprócz kalafiora i jego liści),
zalewamy zimną wodą, dodajemy zioła, łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy kwadrans, wyjmujemy mięso. Studzimy i oddzielamy od kości. Ponownie
wrzucamy do zupy razem z kalafiorem i liśćmi, gotujemy 10 min, dodajemy
passatę, siemię lniane, starty parmezan, gotujemy 15 min. cały czas mieszając.
Łączymy z posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz