piątek, 16 sierpnia 2019

Kasza gryczana z pomidorowym pesto


Kochamy kasze, ryże i różne tegesy. Wariacji mnóstwo można zapodać. Wczoraj wariowaliśmy i my. Pamiętacie z elementarza „Taki ser to deser?”. No to ta kasza będzie dla was takim „serem”. Samodzielne, bezmięsne danie lub dodatek do dania głównego.



















Składniki:




200 g niepalonej kaszy gryczanej
1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (opcjonalnie 3 suszone pomidory w oleju)
3 łyżki pestek dyni
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka masła ghee
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka listków tymianku
2 łyżki brązowego siemienia lnianego
4 łyżki startego parmezanu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz



Przygotowanie: 




Kaszę gotujemy na sypko. Znaczy tak gotujemy. Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę, ponownie zagotowujemy, płomień wyłączamy, zostawiamy pod przykryciem na kwadrans. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Pastę blendujemy z pestkami dyni i oliwą.

Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie posiekany czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy pesto, tymianek, kaszę i siemię lniane, cały czas smażymy i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką i startym parmezanem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz