czwartek, 15 sierpnia 2019

Zupa z brokułem i cukinią


Co by tutaj podać, gdy upały doskwierają? Lodu :P Hahaha ;) Na bank ;) Lekka zupa warzywna z wymarzonym ostatnio brokułem ;)










Składniki: 


200 g makaronu muszelki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła ghee
250 g cukinii 
2 marchewki
1 mały seler korzeniowy
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1,2 litra wody
2 pomidory malinowe
200 g różyczek brokułu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
sól, pieprz


Przygotowanie: 



Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Studzimy, dodajemy pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy zimną wodą, gotujemy od zawrzenia 5 min. Pomidory sparzamy, kroimy na kawałki, dodajemy do zupy razem z różyczkami brokułu i pokrojoną cukinią. Gotujemy 10 minut.

Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, dodajemy do zupy. Dokładnie łączymy, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowanym makaronem.
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz