Dla tych, którzy preferują dania jarskie, gołąbki okażą się
nie lada gratką. Do tego zero waste <3 i mamy danie!
Składniki:
1 mała kapusta włoska
200 g ryżu
1 głąb brokułu
1 głąb kalafiora
2 marchewki
1 mały seler
1 cebula
1 łyżka masła ghee
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
500 ml bulionu warzywnego
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Oczywiście kapustę sparzamy we wrzątku z dodatkiem cukru i
octu. My robimy to tak: Wycinamy głąb, odrywamy liście i je sparzamy 5 min.
Zgrubienie usuwamy.
Ryż gotujemy 10 min.
Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy.
Smażymy na maśle, wymieszanej z oliwą.
Warzywa dodajemy do ryżu z posiekaną natką pietruszki.
Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy sosem rybnym oraz ostrygowym. Do smaku
doprawiamy solą.
Farsz zawijamy w liście kapusty, które układamy w naczyniu
do pieczenia. Wlewamy bulion warzywny i pieczemy pod przykryciem 40 min. w 180°C.
Podajemy z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz