czwartek, 22 sierpnia 2019

Gołąbki z warzywami


Dla tych, którzy preferują dania jarskie, gołąbki okażą się nie lada gratką. Do tego zero waste <3 i mamy danie! 









Składniki: 



1 mała kapusta włoska
200 g ryżu
1 głąb brokułu
1 głąb kalafiora
2 marchewki
1 mały seler
1 cebula
1 łyżka masła ghee
1 łyżka oliwy z oliwek 
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego  
500 ml bulionu warzywnego
1 pęczek natki pietruszki



Przygotowanie: 




Oczywiście kapustę sparzamy we wrzątku z dodatkiem cukru i octu. My robimy to tak: Wycinamy głąb, odrywamy liście i je sparzamy 5 min. Zgrubienie usuwamy.



Ryż gotujemy 10 min.

Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Smażymy na maśle, wymieszanej z oliwą.

Warzywa dodajemy do ryżu z posiekaną natką pietruszki. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy sosem rybnym oraz ostrygowym. Do smaku doprawiamy solą.

Farsz zawijamy w liście kapusty, które układamy w naczyniu do pieczenia. Wlewamy bulion warzywny i pieczemy pod przykryciem 40 min. w 180°C.

Podajemy z ulubionym sosem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz