Idealny sos do kaczki <3
Składniki:
2 filety z kaczki
4 szalotki
500 ml rosołu z kury
350 ml soku pomarańczowego
5 łyżek herbaty liściastej earl grey
1 łyżka miodu
3 łyżki masła
1 pomarańcza
sól, pieprz
Przygotowanie:
Skórkę na piersiach kaczki naciąłem, natarłem solą
i pieprzem, także od spodu. Rozgrzałem patelnię o grubym dnie, smażyłem
kaczkę skórką od dołu 4 minuty na dużym ogniu, odwróciłem i smażyłem
jeszcze 2 minuty. Zdjąłem z patelni , ułożyłem na ruszcie piekarnika,
wcześniej rozgrzanego do 220 stopni C, pod spód wsunąłem blachę.
Zapiekałem 20 minut. Na patelni zostawiłem 1-2 łyżki tłuszczu, na którym
zeszkliłem posiekane szalotki. Po zrumienieniu wlałem bulion i sok,
dodałem listki herbaty. Gotowałem bez przykrycia, aż pozostało 1-1/5
szklanki sosu. Odcedziłem przez sito, ponownie wlałem na patelnię,
dodałem miód, zagotowałem. Wrzucałem po kawałku zimne masło, stale
mieszając. Doprawiłem solą i pieprzem.
Kaczkę polałem sosem, udekorowałem cząstkami pomarańczy obranymi z błonek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz