poniedziałek, 26 sierpnia 2019

Kacze piersi w sosie miodowo-herbacianym

Idealny sos do kaczki <3









Składniki: 


2 filety z kaczki
4 szalotki
500 ml rosołu z kury
350 ml soku pomarańczowego
5 łyżek herbaty liściastej earl grey
1 łyżka miodu
3 łyżki masła
1 pomarańcza
sól, pieprz


Przygotowanie: 


Skórkę na piersiach kaczki naciąłem, natarłem solą i pieprzem, także od spodu. Rozgrzałem patelnię o grubym dnie, smażyłem kaczkę skórką od dołu 4 minuty na dużym ogniu, odwróciłem i smażyłem jeszcze 2 minuty. Zdjąłem z patelni , ułożyłem na ruszcie piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 220 stopni C, pod spód wsunąłem blachę. Zapiekałem 20 minut. Na patelni zostawiłem 1-2 łyżki tłuszczu, na którym zeszkliłem posiekane szalotki. Po zrumienieniu wlałem bulion i sok, dodałem listki herbaty. Gotowałem bez przykrycia, aż pozostało 1-1/5 szklanki sosu. Odcedziłem przez sito, ponownie wlałem na patelnię, dodałem miód, zagotowałem. Wrzucałem po kawałku zimne masło, stale mieszając. Doprawiłem solą i pieprzem.
Kaczkę polałem sosem, udekorowałem cząstkami pomarańczy obranymi z błonek.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz