czwartek, 4 lipca 2019

Zapiekanka ziemniaczano-kapuściana. Bubble and Squeak

Kuchnia angielska. Nazwa dania wzięła się z tego, że danie bulgotało skwierczało. Zastąpiliśmy białą kapustę, kapustą włoską ( zagospodarowanie zawartości lodówki ).









Składniki:


300 g ugotowanych ziemniaków
300 g kapusty włoskiej
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
2 jajka
sól, pieprz



Przygotowanie:

Cebulę posiekałem, usmażyłem na złoto na odrobinie masła.
Wymieszałem ją z poszatkowaną ugotowaną kapustą i utłuczonymi gotowanymi ziemniakami. Doprawiłem sola i pieprzem. Na patelni rozgrzałem trochę masła. Poruszałem patelnią przez chwilę, aby całe dno i boki równomiernie pokryły się tłuszczem.
Włożyłem mieszaninę kapusty i ziemniaków, wyrównałem powierzchnię. Smażyłem, aż od spodu utworzyła się chrupiąca rumiana skórka. Wtedy ostrożnie zdjąłem danie, a patelnię oczyściłem i ponownie rozgrzałem na niej masło. Włożyłem ponownie omlet, tak aby usmażony spód znalazł się na górze. Dosmażyłem z drugiej strony. Oddzielnie usmażyłem jajka sadzone. Podałem razem z omletem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz