sobota, 6 lipca 2019

Goleń wołowa duszona

Danie długo gotowane, ale warte zachodu.










Składniki:


400 g goleni wołowej z kością
400 g passaty pomidorowej
1/2 szklanki czerwonego wina
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
3 ząbki czosnku
100 g mąki
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz



Przygotowanie:


Marchew i pietruszki umyłem, obrałem, pokroiłem w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekałem.
Mięso umyłem, osuszyłem, pokroiłem w kostkę o boku 5 cm. Posypałem solą, obtoczyłem w mące, smażyłem na 2 łyżkach masła do zrumienienia mięsa. Obsmażone mięso przełożyłem do garnka.
Na tej samej patelni zeszkliłem cebulę, dodałem czosnek i pokrojone warzywa. Smażyłem przez około 3 minuty, przełożyłem do wołowiny. Dodałem przecier pomidorowy, wino i dolałem tyle wody, aby całe mięso było zanurzone w płynie. Dodałem ziele angielskie, liście laurowe, zamieszałem, przykryłem garnek. Dusiłem, aż mięso było miękkie (ok. 2 godziny ). Doprawiłem sola i pieprzem.
Jeżeli po ugotowaniu sos okaże się zbyt rzadki, wyjmij z niego mięso i odparuj na średnim ogniu, często mieszając. Na koniec dodaj mięso z powrotem. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz