Jak zwykle zostajemy rozpieszczani bowiem dostajemy mnóstwo
owoców i warzyw. Oczywiście trzeba je jakoś zagospodarować. Można mrozić,
jednak nasza zamrażarka nic już nie pomieści.
Więc trzeba na bieżąco „przerabiać”. Dzisiaj proponujemy pyszne ciasto z
czereśniami. Zaletą jest to, że nie trzeba za długo przy nim stać.
Składniki:
500 g czereśni (bez pestek)
1,5 szklanki mąki
1 szczypta soli
200 g margaryny Kasia
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
sok z połowy cytryny
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki konfitury morelowej
4 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy śmietanę i sok z cytryny, łączymy z masą.
Następnie, cały czas mieszając, wbijamy po jednym jajku,
porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Umyte czereśnie kroimy na pół, usuwamy pestki.
Formę ( okrągła 24 cm )smarujemy pozostałą margaryną,
posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto przekładamy do blaszki, układamy owoce, pieczemy 45
minut w 180°C .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz