niedziela, 7 lipca 2019

Ciasto ucierane z czereśniami


Jak zwykle zostajemy rozpieszczani bowiem dostajemy mnóstwo owoców i warzyw. Oczywiście trzeba je jakoś zagospodarować. Można mrozić, jednak nasza zamrażarka nic już nie pomieści.  Więc trzeba na bieżąco „przerabiać”. Dzisiaj proponujemy pyszne ciasto z czereśniami. Zaletą jest to, że nie trzeba za długo przy nim stać.










Składniki:


500 g czereśni (bez pestek)
1,5 szklanki mąki
1 szczypta soli
200 g margaryny Kasia
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
sok z połowy cytryny
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki konfitury morelowej
4 łyżki płatków migdałów 



Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy śmietanę i sok z cytryny, łączymy z masą.

Następnie, cały czas mieszając, wbijamy po jednym jajku, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Umyte czereśnie kroimy na pół, usuwamy pestki.

Formę ( okrągła 24 cm )smarujemy pozostałą margaryną, posypujemy płatkami migdałowymi.

Ciasto przekładamy do blaszki, układamy owoce, pieczemy 45 minut w 180°C.

Jeszcze gorące ciasto smarujemy konfiturą, posypujemy płatkami migdałowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz