czwartek, 27 czerwca 2019

Rosół z gęsi i cielęciny


Może pora przerobić „stary” rosół „kurzęcy” na coś bardziej zdrowszego? Zauważycie różnicę, nie tylko w samym smaku ale i aromacie.













Składniki:


1 gicz cielęca (około 800 g)
2 udka gęsi
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łodygi lubczyku
1 cebula
5 marchewek
1 seler
2 pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:



Gicz cielęcą płuczemy, zalewamy wodą (około 3 litrów), dodając pół łyżeczki soli, Liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, opaloną cebulę, zagotowujemy.
Gęsinę oczyszczamy wrzucamy do garnka z cielęciną. Zmniejszamy płomień, gotujemy godzinę.
Mięso wyjmujemy. Całość przecedzamy.
Obrane jarzyny wrzucamy do mięsnego wywaru, gotujemy do ich miękkości.
Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy tak, jak lubimy.
Rosół doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam rosół, ale ten w tradycyjnej formie już mi się znudził. Zamierzam wypróbować ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto wygląda przygotowanie tego rosołku, a rosołek lubię, więc przetestuję :D Najwyżej później wyremontuję kuchnię ;)

    OdpowiedzUsuń