wtorek, 18 czerwca 2019

Jarzyna z ogórków

Jarzyna z ogórków jest smacznym dodatkiem do mięsa, ryb pieczonych, kiełbasek, albo po prostu do ugotowanych ziemniaków.









Składniki:

1 kilogram ogórków gruntowych
100 g wędzonego surowego boczku
2 cebule
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
300 ml kwaśnej śmietany
1 pęczek koperku
1 łyżka octu
1 łyżeczka cukru
biały pieprz mielony
sól


Przygotowanie:

Ogórki obrałem, przekroiłem wzdłuż. Łyżeczką wyskrobałem nasiona. Połówki ogórków pokroiłem w poprzek na plastry grubości palca.

Od boczku odkroiłem skórę. Boczek razem z cebulą pokroiłem w kostkę i na słabym ogniu podsmażyłem w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Trzeba uważać aby boczek i cebula za bardzo się nie zrumieniły. Dodałem ogórki, sól, pieprz , dusiłem wszystko jeszcze 5 minut, aż ogórki stały się szkliste.

Jarzynę w garnku posypałem mąką i dokładnie wymieszałem. Rozprowadziłem śmietaną, podgrzałem. Powoli dusiłem na małym ogniu w odkrytym garnku. 

Koper umyłem i posiekałem. Tuż przed podaniem jarzynę doprawiłem octem i cukrem, posypałem koprem. 



2 komentarze: