sobota, 15 czerwca 2019

Frużelina z czereśni i tymianku


Połączenie wyszło idealnie <3 Świeże zioła na balkonie, więc zaczynamy szaleć ;)













Składniki:


500 g czereśni
600 ml wody (plus 100 do mąki)
2 łyżeczki listków tymianku
ksylitol do smaku
1 łyżka mąki z tapioki



Przygotowanie:

Czereśnie myjemy, drylujemy, przekładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą.

Listki tymianku dodajemy do czereśni razem z łyżką ksylitolu.

Całość zagotowujemy, płomień zmniejszamy, wlewamy mąkę rozrobioną w zimnej wodzie.

Podgrzewamy do momentu (cały czas mieszamy), do momentu, kiedy mąka stanie się przezroczysta.


Przekładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia, nakrętkami do spodu.



2 komentarze: