Połączenie wyszło idealnie <3 Świeże zioła na balkonie,
więc zaczynamy szaleć ;)
Składniki:
500 g czereśni
600 ml wody (plus 100 do mąki)
2 łyżeczki listków tymianku
ksylitol do smaku
1 łyżka mąki z tapioki
Przygotowanie:
Czereśnie myjemy, drylujemy, przekładamy do rondelka,
zalewamy zimną wodą.
Listki tymianku dodajemy do czereśni razem z łyżką
ksylitolu.
Całość zagotowujemy, płomień zmniejszamy, wlewamy mąkę
rozrobioną w zimnej wodzie.
Podgrzewamy do momentu (cały czas mieszamy), do momentu,
kiedy mąka stanie się przezroczysta.
Przekładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do
wystudzenia, nakrętkami do spodu.
mm lato w słoiku, z tymiankiem musi fajnie smakować :)
OdpowiedzUsuńPolecamy takie połączenie ;)
UsuńMoże być zwykła mąka? Ciekawy przepis ponieważ czereśnie same w sobie są nie wyraziste w smaku 🙂
OdpowiedzUsuńOpcjonalnie może być ziemniaczana lub skrobia kukurydziana. Pozdrawiam serdecznie
Usuń