środa, 1 maja 2019

Zupa fasolowa z cielęciną

Nie będziemy owijać w bawełnę. Cudowne zestawienie, z niesamowicie kruchą cielęciną.









Składniki:

2 marchewki
3 duże ziemniaki
1,5 litra rosołu drobiowego
4 łyżki żółtej soczewicy
350 g cielęciny
1 łyżka oleju
1 por
90 g koncentratu pomidorowego
1 puszka białej fasoli
1 łyżka szałwii
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
sól, pieprz


Przygotowanie:


Marchew i ziemniaki obieramy. Jedne kroimy w talarki, większe w pół, ziemniaki zaś w kostkę (dużą). Przekładamy do garnka, wsypując soczewicę, zalewamy zimnym rosołem, gotujemy 10 min od momentu zawrzenia.
W tym samym czasie, cielęcinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec dodajemy pokrojony w piórka por (do zeszklenia).  Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z fasolą i zalewą, dodajemy do zupy razem z szałwią i papryką mieloną, dokładnie rozprowadzając.

Gotujemy przez chwilę, do smaku doprawiając solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz