Składniki:
2 marchewki
3 duże ziemniaki
1,5 litra rosołu drobiowego
4 łyżki żółtej soczewicy
350 g cielęciny
1 łyżka oleju
1 por
90 g koncentratu pomidorowego
1 puszka białej fasoli
1 łyżka szałwii
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchew i ziemniaki obieramy. Jedne kroimy w talarki,
większe w pół, ziemniaki zaś w kostkę (dużą). Przekładamy do garnka, wsypując
soczewicę, zalewamy zimnym rosołem, gotujemy 10 min od momentu zawrzenia.
W tym samym czasie, cielęcinę kroimy w kostkę, smażymy na
rozgrzanym oleju, pod koniec dodajemy pokrojony w piórka por (do zeszklenia). Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z fasolą i zalewą, dodajemy
do zupy razem z szałwią i papryką mieloną, dokładnie rozprowadzając.
Gotujemy przez chwilę, do smaku doprawiając solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz