wtorek, 30 kwietnia 2019

Zupa potrawkowa


Zazwyczaj po niedzielnym rosole, poniedziałkowo następują dwa dania. Zupa pomidorowa lub potrawka z kurczaka. Tym razem z tego drugiego dania, postanowiliśmy zrobić zupę. A co!










Składniki:

500 g mięsa drobiowego z rosołu
2 marchewki
1 łyżeczka masła
1 mała puszka groszku
1,5 litra rosołu drobiowego
3 łyżki ryżu
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz


Przygotowanie:


Ugotowane mięso z kurczaka ( u nas również żołądki drobiowe ) kroimy na kawałki.
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle, zalewamy rosołem, gotujemy przez 15 min.
Do rosołu wrzucamy mięso, groszek wraz z zalewą, ryż, gotujemy do jego miękkości. Zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną gorącego rosołu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz