Zazwyczaj po niedzielnym rosole, poniedziałkowo następują
dwa dania. Zupa pomidorowa lub potrawka z kurczaka. Tym razem z tego drugiego
dania, postanowiliśmy zrobić zupę. A co!
Składniki:
500 g mięsa drobiowego z rosołu
2 marchewki
1 łyżeczka masła
1 mała puszka groszku
1,5 litra rosołu drobiowego
3 łyżki ryżu
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane mięso z kurczaka ( u nas również żołądki drobiowe
) kroimy na kawałki.
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle,
zalewamy rosołem, gotujemy przez 15 min.
Do rosołu wrzucamy mięso, groszek wraz z zalewą, ryż, gotujemy
do jego miękkości. Zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną gorącego
rosołu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz