Cykoria już popularna także w Polsce.
Składniki:
4 cykorie
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
250 ml mleka
1 kostka bio bulionu warzywnego
gałka muszkatołowa
200 g plastrów sera ementaler
8 plastrów szynki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyściłem główki cykorii, wykroiłem gorzkie piętki. Zagotowałem wodę, osoloną i zakwaszoną sokiem z cytryny. We wrzątku blanszowałem 3-4 minuty. Osączyłem, ostudziłem.
W rondelku roztopiłem masło, dodałem mąkę , mieszając zasmażyłem na jasny kolor. Sos rozprowadziłem wlewając wolno zimnym mlekiem. Doprowadziłem do wrzenia. Dodałem ekologiczną kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki i pieprzu. Sos gotowałem na wolnym ogniu przez 5 minut.
Do naczynia do zapiekania wlałem część sosu. Cykorie zawinąłem w plasterki sera i szynki. Ułożyłem w naczyniu. Polałem resztą beszamelu, obłożyłem pozostałymi plasterkami sera.
Zapiekałem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz