czwartek, 23 maja 2019

Kurczak mango


Dużo pracy przy tym daniu nie ma. Na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią połączenie mięsa ze słodkim oraz kuchni tajskiej.













Składniki:

500 g filetów z kurczaka
50 g grzybów shimeji
200 g konfitury z mango
2 marchewki
1 trawa cytrynowa
700 ml bulionu drobiowego
3 liście kaffiru
1 łyżeczka sambal oelek
3 łyżki oleju do woka
3 ząbki czosnku
50 ml zimnej wody
1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie mąka ziemniaczana)



Przygotowanie:


Kurczaka kroimy w kostkę.
Grzyby rozdzielamy.
Trawę rozgniatamy.
Czosnek siekamy.
Marchew kroimy w słupki.

Kurczaka razem z grzybami, marchewką i czosnkiem smażymy w woku, lekko oprószając solą.
Bulion zagotowujemy, dodając liście kaffiru, konfiturę z mango, sambal oelek.

Do bulionu dodajemy mięso razem z grzybami, marchewką i czosnkiem. Zagotowujemy.

W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do całości, dokładnie łączymy, zagotowujemy.

Podajemy z ryżem, posypujemy posiekanym szczypiorem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz