poniedziałek, 13 maja 2019

Ciasto biszkoptowe z owocami


Chociaż z pieczeniem na bakier, bo jednak  trzeba mieć dużą cierpliwość. Tym razem powstało pyszne ciasto z małą niespodzianką. Oczywiście, wszystko kupione…i?!? Mąki ziemniaczanej nie ma. Help!











Składniki:

Biszkopt:

2 jajka
3 łyżki gorącej wody
125 g cukru
50 g mąki
50 g mąki z tapioki
5 g proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

400 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru
3 łyżki nasion chia
100 g truskawek

Pozostałe:

2 galaretki przezroczyste
300 g borówek amerykańskich

Przygotowanie:


Biszkopt:

Jajka ubijamy na sztywno z gorącą wodą, powoli wsypujemy cukier. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, na wolnych obrotach mieszamy, przekładamy do blaszki (u nas 18x28 cm). Pieczemy 30 min. w temperaturze 180°C. Studzimy i kroimy wzdłuż na pół.

Masa śmietanowa:

Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru. Mieszamy z pokrojonymi truskawkami i nasionami chia.

Blaty biszkoptu przekładamy masą. Na wierzch układamy borówki. Chłodzimy w lodówce.

Galaretkę rozrabiamy we wrzątku, chłodzimy i wylewamy na borówki.


Studzimy do stężenia.



2 komentarze: