Chociaż z pieczeniem na bakier, bo jednak trzeba mieć dużą
cierpliwość. Tym razem powstało pyszne ciasto z małą niespodzianką. Oczywiście,
wszystko kupione…i?!? Mąki ziemniaczanej nie ma. Help!
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
3 łyżki gorącej wody
125 g cukru
50 g mąki
50 g mąki z tapioki
5 g proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
400 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru
3 łyżki nasion chia
100 g truskawek
Pozostałe:
2 galaretki przezroczyste
300 g borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubijamy na sztywno z gorącą wodą, powoli wsypujemy
cukier. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie,
na wolnych obrotach mieszamy, przekładamy do blaszki (u nas 18x28 cm). Pieczemy
30 min. w temperaturze 180°C .
Studzimy i kroimy wzdłuż na pół.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru. Mieszamy z
pokrojonymi truskawkami i nasionami chia.
Blaty biszkoptu przekładamy masą. Na wierzch układamy
borówki. Chłodzimy w lodówce.
Galaretkę rozrabiamy we wrzątku, chłodzimy i wylewamy na
borówki.
Studzimy do stężenia.
Interesujący przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń