W zasadzie dziwimy się dlaczego wiele osób mówi, że kotlety
z piersi kurczaka wychodzą suche…nie wiemy, co robimy „nie tak” ale zawsze
wychodzą nam soczyste. Pyszną alternatywą są trybowane udka kurczaka.
Zapewniamy! Zawsze wyjdą soczyste! Tym razem marynowaliśmy je 12 godzin.
Składniki:
4 trybowane udka z kurczaka
250 ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki suszonego czosnku
1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1 szklaka mąki kukurydzianej
2 jajka
1 pełna szklanka panierki razowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy.
Jogurt mieszamy z przyprawami. Do smaku doprawiamy solą oraz
pieprzem.
Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy w zimne miejsce na 12
h. Co jakiś czas mieszamy.
Udka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w mące, rozkłóconych
jajkach i panierce.
Smażymy na rumiano. Osączamy na papierowym ręczniku.
Przez kilka minut po usmażeniu przykrywamy, wtedy będą
bardziej soczyste, a mięso „dojdzie” w punkt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz