Od jakiegoś czasu szukamy produktów o niskim IG. Tym razem
trafiliśmy na platany. Jedliśmy już wcześniej w Hiszpanii, choć nie zdawaliśmy
sobie z ich zastosowania w diecie cukrzycowej.
Zielone platany pochodzą z tej samej grupy roślin, co banany.
Są większe, posiadają więcej skrobi i znacznie mniej cukru. Przy okazji,
cukrzycy mogą jeść zielone banany, które zawierają niski IG.
W smaku, te zielone przypominają ziemniaka, na zębach czuć
skrobię. Jak ktoś jadł zielonego banana, to wie o czym mowa.
Gotowane platany doskonale sprawdzają się w daniach z
drobiem i owocami morza.
Średni platan jest nośnikiem ok. 220 kcal i źródłem błonnika
oraz potasu. Jest produktem węglowodanowym, ze względu na niską ilość białka,
nie zawiera wielu aminokwasów.
Niska zawartość tłuszczu, a wysoka skrobi stanowi idealną dietę
dla osób w podeszłym wieku, które cierpią na chorobę wrzodową lub zapalenie
jelita grubego.
W przeciwieństwie do ziemniaków i zbóż, mają niski IG, który
powoduje powolny wzrost i niewielki wzrost poziomu cukru czyli niewielki wyrzut
insuliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz