Do mięsnych obiadów, smażonych czy też grillowanych, idealne
nadają się surówki „chrupiące”. Bardzo je lubimy. Są proste w przygotowaniu,
szybkie i co najważniejsze, bardzo smaczne. Tym razem pokusiliśmy się na nietypowy dressing ;)
Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
150 g pomidorków koktajlowych
1 szpiczasta papryka czerwona
1 szpiczasta papryka pomarańczowa
1 szpiczasta papryka żółta
2 szalotki
Dressing:
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżeczka musztardy imbirowej
20 ml koniaku
20 ml wody
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę szatkujemy.
Pomidorki kroimy na pół.
Papryki kroimy na paski.
Szalotki kroimy w piórka.
Dressing:
Do oliwy dodajemy cukier, zioła, musztardę, alkohol,
odrobinę wody. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, schładzamy przed podaniem.
Po wyjęciu z lodówki, ponownie mieszamy.
pycha:0
OdpowiedzUsuń