Mamy tutaj wielbicieli krewetek? My ubóstwiamy, dlatego
pozwoliliśmy sobie na takie połączenie.
Składniki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 4 liście kaffiru
- 400 g krewetek w pancerzu
- 1 papaja
- 165 ml mleka kokosowego
- 50 g ryżu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jarzyny obieramy, zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy
krewetki, liście kaffiru, szczyptę soli i gotujemy na wolnym (od momentu
zawrzenia), przez 40 min.
Wywar przecedzamy dodajemy papaję, mleko kokosowe i gotujemy
przez kwadrans.
W tym czasie krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy „czarną
nitkę”, kroimy na kawałki.
Zupę blendujemy, dodajemy pokrojone krewetki i ryż. Gotujemy
do jego miękkości.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz