Dla amatorów mięsa na słodko.
Składniki
- 500 g filetów z udka kurczaka
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 puszka ananasa
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 strąk zielonej papryki
- 1 por
- 300 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka trawy cytrynowej
- 2 liście kaffiru
- 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego
- 1 łyżka sosu sojowego cytrusowego
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 70 ml zimnej wody
Przygotowanie
Mięso z kurczaka kroimy na paski, smażymy na rozgrzanym
oleju razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w zapałkę marchewkę. Następnie
dodajemy pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojonego w
julenkę pora, sos sojowy, ananasa razem z zalewą, trawę cytrynową, pieprz,
kaffir, cukier, bulion drobiowy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Mąkę
rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy.
Zagotowujemy.
Podajemy z ryżem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz