piątek, 22 lutego 2019

Kurczak z ananasem


Dla amatorów mięsa na słodko.












Składniki

  • 500 g filetów z udka kurczaka
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 puszka ananasa
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 1 por
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka trawy cytrynowej
  • 2 liście kaffiru
  • 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego cytrusowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 70 ml zimnej wody

    Przygotowanie


    1. Mięso z kurczaka kroimy na paski, smażymy na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w zapałkę marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojonego w julenkę pora, sos sojowy, ananasa razem z zalewą, trawę cytrynową, pieprz, kaffir, cukier, bulion drobiowy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Zagotowujemy.
      Podajemy z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz