Od czasu do czasu lubimy takie obiady, szczególnie jak mamy
do tego „swojskie” zsiadłe mleko. Prosto, smacznie i szybko.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 200 g kiełbasy polskiej surowej
- 2 cebule
- 100 g słoniny
- 1 łyżka smalcu
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 1 łyżeczka lubczyku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w „łódki”, osuszamy papierowym
ręcznikiem.
Kiełbasę kroimy w talarki, cebule w piórka.
Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę słoninę,
podsmażamy, dodajemy ziemniaki i cały czas przewracając je, smażymy.
Następnie dodajemy cebulę, dalej smażymy, oprószając solą i
solą czosnkową.
Smażymy aż ziemniaki staną się złote, pod koniec dodajemy
lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z zsiadłym mlekiem lub kefirem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz