środa, 30 stycznia 2019

Ziemniaki z cebulą i kiełbasą


Od czasu do czasu lubimy takie obiady, szczególnie jak mamy do tego „swojskie” zsiadłe mleko. Prosto, smacznie i szybko.












Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy polskiej surowej
  • 2 cebule
  • 100 g słoniny
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Ziemniaki obieramy, kroimy w „łódki”, osuszamy papierowym ręcznikiem.
      Kiełbasę kroimy w talarki, cebule w piórka.
      Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę słoninę, podsmażamy, dodajemy ziemniaki i cały czas przewracając je, smażymy.
      Następnie dodajemy cebulę, dalej smażymy, oprószając solą i solą czosnkową.
      Smażymy aż ziemniaki staną się złote, pod koniec dodajemy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Podajemy z zsiadłym mlekiem lub kefirem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz