czwartek, 31 stycznia 2019

Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach


No i niech powie nam, że zupy polskie nie są najlepsze na świecie ;) Taka szczawiowa, ze świeżo zebranego „zielska”, jest rewelacyjna. Zimą ratujemy się zaś szczawiem "słoikowym", przygotowanym latem. Po prostu pycha <3












Składniki


  • 600 g wędzonych żeberek
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziemniaki
  • 250 ml szczawiu konserwowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • jajka
  • opcjonalnie sok z cytryny
  • sól, pieprz

    Przygotowanie



    1. Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,7 litra), dodajemy liście, ziele i ½ płaskiej łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans. Mięso wyławiamy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Ponownie dodajemy do zupy.
      Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy szczaw, gotujemy kwadrans.
      Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy wywar, dokładnie łączymy i dodajemy do zupy. Podgrzewamy na wolnym ogniu (nie zagotowujemy) około 10 min.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie sokiem z cytryny).
      Podajemy z ugotowanymi jajkami.


1 komentarz: