piątek, 1 lutego 2019

Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej


Jakiś czas temu zostaliśmy zaopatrzeni w czerwoną kapustę kiszoną. Od razu pomyśleliśmy o kapuśniaku, takim na wędzące, pełnym aromatu i smaku. I oto popełniliśmy go ;)












Składniki


  • 1 udko wędzonego kurczaka
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 pętka białej kiełbasy surowej
  • 300 g pieczonej gęsi
  • 1/2 łyżeczki soli wędzonej
  • 300 g mrożonych prawdziwków
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 300 g czerwonej kapusty kiszonej
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 100 g smalcu wieprzowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2,5 litra), dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin.
      Mięso wyjmujemy, studzimy i dzielimy na kawałki. Ponownie przekładamy do wywaru, dodajemy grzyby, pokrojoną marchew, seler i ziemniaki. Gotujemy 20 min, następnie wrzucamy pokrojoną kapustę, wsypujemy cząber i kminek. Całość gotujemy około 1 godziny.
      Robimy zasmażkę:
      Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając smażymy kilka chwil, zalewamy bulionem (z zupy, około 150 ml), dokładnie rozprowadzamy i łączymy z zupą. Gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz