Jakiś czas temu zostaliśmy zaopatrzeni w czerwoną kapustę
kiszoną. Od razu pomyśleliśmy o kapuśniaku, takim na wędzące, pełnym aromatu i
smaku. I oto popełniliśmy go ;)
Składniki
- 1 udko wędzonego kurczaka
- 250 g wędzonego boczku
- 2 pętka białej kiełbasy surowej
- 300 g pieczonej gęsi
- 1/2 łyżeczki soli wędzonej
- 300 g mrożonych prawdziwków
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
- 4 liście laurowe
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 300 g czerwonej kapusty kiszonej
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 100 g smalcu wieprzowego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2,5 litra), dodajemy
ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej.
Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu około dwóch
godzin.
Mięso wyjmujemy, studzimy i dzielimy na kawałki. Ponownie
przekładamy do wywaru, dodajemy grzyby, pokrojoną marchew, seler i ziemniaki.
Gotujemy 20 min, następnie wrzucamy pokrojoną kapustę, wsypujemy cząber i
kminek. Całość gotujemy około 1 godziny.
Robimy zasmażkę:
Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając smażymy
kilka chwil, zalewamy bulionem (z zupy, około 150 ml), dokładnie rozprowadzamy
i łączymy z zupą. Gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz