Lekki mróz i tak daje się we znaki. Gorąco polecamy naszą
pyszną rozgrzewającą zupę, którą popełnicie w około 30 min.
Składniki
- 1 pętko kiełbasy polskiej surowej (200 g)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 1 por (biała część)
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1,5 litra bulionu wołowego
- 2 łyżki kaszy pęczak
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 3 ogórki konserwowe
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki soli wędzonej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 4 jajka
- 4 łyżki octu
- 1 litr wrzątku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kiełbasę kroimy, tak jak lubimy.
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn.
Por kroimy w piórka.
Ziemniaki kroimy w kostkę.
Ząbki czosnku rozgniatamy.
Ogórki kroimy w zapałkę.
Papryki kroimy w paski.
Na rozgrzany olej wrzucamy kiełbasę i czosnek, chwilę
smażymy. Następnie dodajemy jarzyny i ziemniaki, chwilę dusimy pod przykryciem,
zalewamy gorącym bulionem.
Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy,kaszę, zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Po 10 min wrzucamy ogórki, papryki, gotujemy
5 min na dużym ogniu. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, gotujemy na
silnym ogniu 5 min.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, rozrabiamy
z wywarem, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Podajemy z jajkiem w koszulce.
Jajka zrobiliśmy w szybki sposób.
Do salaterek wlewamy po łyżce octu, zalewamy wrzątkiem,
robimy wir i wbijamy do każdej po 1 jajku. Salaterki przykrywamy folią
aluminiową. Po około 7 min (w zależności od wielkości jajek) wyławiamy.
-
świetna zupa; lubię takie
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
Usuńpyszna dla koneserów :)
OdpowiedzUsuń