środa, 23 stycznia 2019

Żarska zupa rozgrzewająca


Lekki mróz i tak daje się we znaki. Gorąco polecamy naszą pyszną rozgrzewającą zupę, którą popełnicie w około 30 min.











Składniki


  • 1 pętko kiełbasy polskiej surowej (200 g)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 por (biała część)
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1,5 litra bulionu wołowego
  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli wędzonej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki octu
  • 1 litr wrzątku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Kiełbasę kroimy, tak jak lubimy.
      Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn.
      Por kroimy w piórka.
      Ziemniaki kroimy w kostkę.
      Ząbki czosnku rozgniatamy.
      Ogórki kroimy w zapałkę.
      Papryki kroimy w paski.

      Na rozgrzany olej wrzucamy kiełbasę i czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy jarzyny i ziemniaki, chwilę dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem.
      Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy,kaszę, zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Po 10 min wrzucamy ogórki, papryki, gotujemy 5 min na dużym ogniu. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, gotujemy na silnym ogniu 5 min.
      Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
      Masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, rozrabiamy z wywarem, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

      Podajemy z jajkiem w koszulce.

      Jajka zrobiliśmy w szybki sposób.

      Do salaterek wlewamy po łyżce octu, zalewamy wrzątkiem, robimy wir i wbijamy do każdej po 1 jajku. Salaterki przykrywamy folią aluminiową. Po około 7 min (w zależności od wielkości jajek) wyławiamy.


3 komentarze: