Bardzo smaczne danie z niecodziennym składnikiem w postaci
gęsiny.
Składniki
- 1 gęsie udko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 ml rosołu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 500 g pieczarek
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 łyżeczka lubczyku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso oddzielamy od kości, mielimy razem ze skórą. Dodajemy
posiekaną natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku i cebulę (1 sztuka),
wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, wyrabiamy masę lekko podlewając
rosołem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z mięsa formujemy kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju.
Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone
pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Następnie dodajemy
śmietankę, wsypujemy lubczyk, dodajemy kotlety i dusimy na wolnym ogniu przez
kwadrans.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz