czwartek, 10 stycznia 2019

Spaghetti z boczniakami w kozim sosie


Pyszna propozycja na smaczny, szybki obiad.














Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 100 g słoniny wędzonej
  • 250 g boczniaków
  • 100 g twarogowego sera koziego
  • 150 ml jogurtu koziego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

      Słoninę kroimy w kostkę. Na dużej patelni wytapiamy tłuszcz.
      Boczniaki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
      Cebulę siekamy.
      Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
      Ser kroimy w kostkę, dodajemy do jogurtu, mieszamy.

      Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy boczniaki, marchew i smażymy przez 10 min, cały czas mieszając.
      Następnie dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy, aż cebula stanie się szklista, zmniejszamy płomień. Dodajemy jogurt wymieszany z kozim serem oraz lubczyk. Dusimy pod przykryciem (na niewielkim ogniu) przez 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy.
      Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza