Pyszna propozycja na smaczny, szybki obiad.
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 marchew
- 1 cebula
- 100 g słoniny wędzonej
- 250 g boczniaków
- 100 g twarogowego sera koziego
- 150 ml jogurtu koziego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Słoninę kroimy w kostkę. Na dużej patelni wytapiamy tłuszcz.
Boczniaki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę siekamy.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ser kroimy w kostkę, dodajemy do jogurtu, mieszamy.
Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy boczniaki, marchew i
smażymy przez 10 min, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy, aż cebula
stanie się szklista, zmniejszamy płomień. Dodajemy jogurt wymieszany z kozim
serem oraz lubczyk. Dusimy pod przykryciem (na niewielkim ogniu) przez 5 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz