czwartek, 13 grudnia 2018

Barszcz wigilijny z pierogami



W ubiegłym roku pierwszy raz zrobiliśmy barszcz przepisu Agaty Wojdy. Powiemy Wam tyle. Rewelka…na dodatek można go trzymać (wywar) w lodówce przez kilkanaście miesięcy. Podamy Wam przepis na idealny barszcz z pysznymi pierogami <3












Składniki

  • 1,5 kg podłużnych buraków
  • 4 liście laurowe
  • 6 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 kapeluszy podgrzybków suszonych
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 winne jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • sól, pieprz
  • Farsz:
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 garść grzybów suszonych
  • 300 g kapusty kiszonej
  • pęczek natki pietruszki
  • Ciasto:
  • 800 g mąki
  • 80 g masła
  • 500 ml wrzątku

    Przygotowanie


    1. Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
      Przekładamy do garnka wraz z przyprawami.
      Wlewamy ocet, dodajemy grzyby i zalewamy zimną wodą (około 3 cm ponad poziom buraków).
      Gotujemy pół godziny od momentu zawrzenia.
      Przecedzamy przez sito.
      Grzyby wkładamy z powrotem do wywaru, dodajemy jabłka pokrojone w plastry (ze skórą), do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy około 20 min.

      Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
      Grzyby moczymy, gotujemy (do miękkości) w wodzie w której się moczyły.
      Kapustę płuczemy, odciskamy, siekamy, obgotowujemy i mieszamy razem z ugotowaną kaszą i pokrojonymi grzybami oraz z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego (dzielimy pół na pół) umieszczamy farsz, przykrywamy drugim kołem (ciastem bez farszu) i zlepiamy.
      Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 min o momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
      Podajemy razem z barszczem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza