W ubiegłym roku pierwszy raz zrobiliśmy barszcz przepisu
Agaty Wojdy. Powiemy Wam tyle. Rewelka…na dodatek można go trzymać (wywar) w lodówce
przez kilka miesięcy. Podamy Wam przepis na idealny barszcz z pysznymi
pierogami <3
Składniki
- 1,5 kg podłużnych buraków
- 4 liście laurowe
- 6 goździków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 kapeluszy podgrzybków suszonych
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 winne jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka majeranku suszonego
- sól, pieprz
- Farsz:
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1 garść grzybów suszonych
- 300 g kapusty kiszonej
- pęczek natki pietruszki
- Ciasto:
- 800 g mąki
- 80 g masła
- 500 ml wrzątku
Przygotowanie
Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przekładamy do garnka wraz z przyprawami.
Wlewamy ocet, dodajemy grzyby i zalewamy zimną wodą (około 3 cm ponad poziom buraków).
Gotujemy pół godziny od momentu zawrzenia.
Przecedzamy przez sito.
Grzyby wkładamy z powrotem do wywaru, dodajemy jabłka
pokrojone w plastry (ze skórą), do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Gotujemy około 20 min.
Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Grzyby moczymy, gotujemy (do miękkości) w wodzie w której
się moczyły.
Kapustę płuczemy, odciskamy, siekamy, obgotowujemy i mieszamy razem z
ugotowaną kaszą i pokrojonymi grzybami oraz z posiekaną natką pietruszki. Do
smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy
koła. Na środek każdego (dzielimy pół na pół) umieszczamy farsz, przykrywamy
drugim kołem (ciastem bez farszu) i zlepiamy.
Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 min o
momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy razem z barszczem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz