piątek, 14 grudnia 2018

Barszcz grzybowy Wigilijny

Każdego roku próbujemy troszkę urozmaicić nasze świąteczne menu. W ubiegłym roku zebraliśmy chyba z pół tony grzybów, część rozdaliśmy, inne poszły do mrożenia, jednak większość ususzyliśmy. Właśnie te ostatnio wspomniane grzyby są podstawą tego cudownego barszczu, a bazą wywar warzywny.












Składniki

  • 1 kg marchewki
  • 500 g pietruszki
  • 1 duży seler
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 500 g cebuli
  • 1 pęczek lubczyku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Marchewki, pietruszki i seler obieramy, przekładamy do garnka.
      Dodajemy obrane cebule, czosnek, liście laurowe ziele angielskie, lubczyk, pokrojone w kostkę ziemniaki i ze dwie garści suszonych grzybów. Nie zapomnijcie o soli. Tak na oko z łyżeczkę, później można ją doprawić. Całość zalewamy zimna wodą (kilka cm nad poziom warzyw) i gotujemy przez godzinę pod przykryciem, by warzywa oddały swój smak. Wywar odcedzamy, odkładamy na bok grzyby i ziemniaki.
      Ziemniaki przekładamy z powrotem do wywaru, grzyby kroimy w kostkę lub paski, jak kto woli.
      Wywar po wystudzeniu blendujemy z ziemniakami na gładką masę, dodajemy grzyby i podgrzewamy, dodając śmietanę (wg uznania-u nas do lekkiego zabielenia).
      Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza