Marchewki, pietruszki i seler obieramy, przekładamy do
garnka.
Dodajemy obrane cebule, czosnek, liście laurowe ziele
angielskie, lubczyk, pokrojone w kostkę ziemniaki i ze dwie garści suszonych
grzybów. Nie zapomnijcie o soli. Tak na oko z łyżeczkę, później można ją
doprawić. Całość zalewamy zimna wodą (kilka cm nad poziom warzyw) i gotujemy przez
godzinę pod przykryciem, by warzywa oddały swój smak. Wywar odcedzamy,
odkładamy na bok grzyby i ziemniaki.
Ziemniaki przekładamy z powrotem do wywaru, grzyby kroimy w
kostkę lub paski, jak kto woli.
Wywar po wystudzeniu blendujemy z ziemniakami na gładką
masę, dodajemy grzyby i podgrzewamy, dodając śmietanę (wg uznania-u nas do
lekkiego zabielenia).
Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz