Wiecie co? Ostatnio tylko takie dania wciągamy. Szybkie,
smaczne i syte. Do tego szklana zsiadłego mleka z regionalnej kuchni i wszystko
brzmi rewelacyjnie. Nie aż tak, jak czytacie. Smakuje o wiele lepiej <3
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 300 g boczku surowego wędzonego
- 4 cebule
- 100 g smalcu wieprzowego
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki.
Na rozgrzanym smalcu smażymy ziemniaki, na rumiano.
Następnie dodajemy pokrojony w większą kostkę boczek. Dalej
smażymy.
Cebulę siekamy dodajemy do całości i dusimy pod przykryciem
do jej miękkości.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym
koperkiem. I tutaj uwaga odnośnie boczku. Najpierw próbujemy danie, następnie
doprawiamy solą.
Boczek potrafi oddać wiele soli podczas smażenia, więc
radzimy upewnić się.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz