czwartek, 29 listopada 2018

Ziemniaki z boczkiem


Wiecie co? Ostatnio tylko takie dania wciągamy. Szybkie, smaczne i syte. Do tego szklana zsiadłego mleka z regionalnej kuchni i wszystko brzmi rewelacyjnie. Nie aż tak, jak czytacie. Smakuje o wiele lepiej <3










Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g boczku surowego  wędzonego
  • 4 cebule
  • 100 g smalcu wieprzowego
  • koperek
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki.
      Na rozgrzanym smalcu smażymy ziemniaki, na rumiano.
      Następnie dodajemy pokrojony w większą kostkę boczek. Dalej smażymy.
      Cebulę siekamy dodajemy do całości i dusimy pod przykryciem do jej miękkości.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem. I tutaj uwaga odnośnie boczku. Najpierw próbujemy danie, następnie doprawiamy solą.
      Boczek potrafi oddać wiele soli podczas smażenia, więc radzimy upewnić się.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz