wtorek, 20 listopada 2018

Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i…


Zafascynowani gruzińskim chaczapuri, postanowiliśmy zrobić coś na wzór tej potrawy. I znowu połączyliśmy kuchnie, gdzie dominuje nasza, rodzima.










Składniki

  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g kaszy pęczak
  • 100 g roladki sera koziego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody rozpuszczamy drożdże.
      Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu.

      W tym samym czasie gotujemy kapustę w bulionie warzywnym (razem z żeberkami) do jej miękkości oraz grzyby, które kroimy w paski, mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, kapustę odcedzamy.
      Kaszę gotujemy w tym samym czasie do miękkości, odcedzamy, odciskamy.
      Wszystkie składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Ciasto rozwałkowujemy, na środek układamy farsz, posypujemy pokruszonym serem. Ciasto z boków zbieramy, zamykamy farsz i lekko rozwałkowujemy. Układamy na blasze do pieczenia, pieczemy 35 min w 190°C.



1 komentarz:

  1. Zrobiłam😀 wyszło super danie, zaraz będziemy próbować 😋

    OdpowiedzUsuń