Zafascynowani gruzińskim chaczapuri, postanowiliśmy zrobić
coś na wzór tej potrawy. I znowu połączyliśmy kuchnie, gdzie dominuje nasza,
rodzima.
Składniki
- 2 niepełne szklanki mąki
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- Farsz:
- 300 g kiszonej kapusty
- 300 g żeberek wieprzowych
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 g kaszy pęczak
- 100 g roladki sera koziego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W
połowie wody rozpuszczamy drożdże.
Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone
drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym
miejscu.
W tym samym czasie gotujemy kapustę w bulionie warzywnym
(razem z żeberkami) do jej miękkości oraz grzyby, które kroimy w paski, mięso
wyjmujemy i oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, kapustę odcedzamy.
Kaszę gotujemy w tym samym czasie do miękkości, odcedzamy,
odciskamy.
Wszystkie składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy, na środek układamy farsz, posypujemy
pokruszonym serem. Ciasto z boków zbieramy, zamykamy farsz i lekko
rozwałkowujemy. Układamy na blasze do pieczenia, pieczemy 35 min w 190°C.
-
Zrobiłam😀 wyszło super danie, zaraz będziemy próbować 😋
OdpowiedzUsuń