poniedziałek, 19 listopada 2018

Soljanka moskiewska

Inna wersja soljanki, rybna.











Składniki

  • pół kg sandacza
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 g poszatkowanej białej kapusty
  • 4 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 kiszone ogórki
  • zielone oliwki
  • sól
  • pieprz
  • olej

    Przygotowanie

    1. Rybę sprawiłem, pokroiłem na spore kawałki. Rozgrzałem olej na którym podsmażyłem lekko kawałki ryby, bez zrumienienia.

      Poszatkowana kapustę i posiekaną cebulę przesmażyłem na patelni na gorącym maśle. Przełożyłem do rondla, zalałem bulionem i szklanką wody, dodałem szczyptę soli, gotowałem ok. 15 minut. Następnie dołożyłem kawałki ryby i na małym ogniu gotowałem kilka minut.

      Pod koniec gotowania dodałem do zupy pokrojone w plasterki ogórki, całe kapary i oliwki. Doprawiłem odrobiną pieprzu.


2 komentarze:

  1. O matko, no ten specjał to już jest arcyruski! Boję się czytać, żeby mnie ktoś nie podkablował, że jestem rusofobką (jeden gościu na Jutubie mnie zgnoił za komentarz sprzed 5 lat o Chórze Aleksandrowa :-D). W wersji z sandaczem to musi być uczta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😂 to się nazywa "wolność" słowa. Nawiązując do przepisu, rzeczywiście mega uczta.

      Usuń