wtorek, 6 listopada 2018

Sałatka z serem feta, pomidorkami, gruszką i kukurydzą

Zbliżał się termin ważności do spożycia sera. Powstała więc sałatka z wykorzystaniem tego co w lodówce. Połączenie słonego sera z słodkimi innymi składnikami i słodkim sosem uważamy za udany. Ser musi być fetą, a nie typu feta.











Składniki

  • pół główki sałaty lodowej
  • 300 g małych pomidorków
  • 150 g sera feta
  • 170 g kukurydzy z puszki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 gruszki
  • Sos ; 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy )
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Liście sałaty opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki. Wyłożyłem na salaterkę. Pomidorki pokroiłem na połówki, ser w kostkę. Gruszki obrałem, pozbawiłem gniazd nasiennych, pokroiłem w dość dużą kostkę. Odcedziłem kukurydzę. Czerwoną cebulę drobno posiekałem. Wszystkie składniki rozłożyłem na sałacie. Całość polałem sosem.

      Sos : wymieszałem dokładnie wszystkie składniki sosu, tj. oliwę, sok z cytryny, miód, Sól i pieprz.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza