Sałatka z serem feta, pomidorkami, gruszką i kukurydzą
Zbliżał się termin ważności do spożycia sera. Powstała więc sałatka z wykorzystaniem tego co w lodówce. Połączenie słonego sera z słodkimi innymi składnikami i słodkim sosem uważamy za udany. Ser musi być fetą, a nie typu feta.
Składniki
pół główki sałaty lodowej
300 g małych pomidorków
150 g sera feta
170 g kukurydzy z puszki
1/4 czerwonej cebuli
2 gruszki
Sos ; 4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy )
sól
pieprz
Przygotowanie
Liście sałaty opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki. Wyłożyłem na salaterkę. Pomidorki pokroiłem na połówki, ser w kostkę. Gruszki obrałem, pozbawiłem gniazd nasiennych, pokroiłem w dość dużą kostkę. Odcedziłem kukurydzę. Czerwoną cebulę drobno posiekałem. Wszystkie składniki rozłożyłem na sałacie. Całość polałem sosem.
Sos : wymieszałem dokładnie wszystkie składniki sosu, tj. oliwę, sok z cytryny, miód, Sól i pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz