Możliwe? Jak najbardziej! Zjadliwe? Nie pytajcie! Idealne
połączenie „schaboszczaka” z plackami ziemniaczanymi.
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 4 kotlety schabowe wp. ( po 200 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 garść koperku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, ścieramy.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany
koperek, jajka i mąkę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na 4 części.
Na rozgrzany olej dajemy pół części z każdej podzielonej. Na
wierzch układamy kotlet, następnie układamy pozostałą. Smażymy przez
kilkanaście minut, część spodnia musi się zezłościć, następnie przekładamy i
smażymy do chrupkości placka.
Podajemy z ulubionym sosem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz