wtorek, 6 listopada 2018

Kotlety schabowe w placku ziemniaczanym


Możliwe? Jak najbardziej! Zjadliwe? Nie pytajcie! Idealne połączenie „schaboszczaka” z plackami ziemniaczanymi.













Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 4 kotlety schabowe wp. ( po 200 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 garść koperku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Ziemniaki obieramy, ścieramy.
      Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, jajka i mąkę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
      Ciasto dzielimy na 4 części.
      Na rozgrzany olej dajemy pół części z każdej podzielonej. Na wierzch układamy kotlet, następnie układamy pozostałą. Smażymy przez kilkanaście minut, część spodnia musi się zezłościć, następnie przekładamy i smażymy do chrupkości placka.
      Podajemy z ulubionym sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz