wtorek, 6 listopada 2018

Potrawka z pieczonego kurczaka z warzywami


Jest kilka potraw, do których często wracamy. Taka potrawka od zawsze kojarzy nam się z sosem śmietanowym, marchewką i groszkiem. Pyszna klasyka. Tym razem postanowiliśmy troszkę poeksperymentować i wyszło mega! Polecamy.












Składniki


  • 500 g pieczonego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1/2 słoika selera konserwowego
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1/3 kalafiora
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml rosołu drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso oddzielamy od kości.
      Cebulę siekamy.
      Czosnek rozgniatamy.
      Marchew kroimy w zapałkę.
      Seler osączamy z zalewy.
      Kalafior dzielimy na różyczki.
      Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chwilę razem dusimy, aż aromaty się uwolnią. Następnie dodajemy mięso, warzywa (razem z groszkiem), chwilę smażymy, zalewamy gorącym rosołem. Gotujemy przez kwadrans, dodajemy koncentrat pomidorowy i sok, paprykę. Dusimy bez przykrycia przez około 30 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby sos redukujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz