Jest kilka potraw, do których często wracamy. Taka potrawka
od zawsze kojarzy nam się z sosem śmietanowym, marchewką i groszkiem. Pyszna
klasyka. Tym razem postanowiliśmy troszkę poeksperymentować i wyszło mega! Polecamy.
Składniki
- 500 g pieczonego mięsa z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1/2 słoika selera konserwowego
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1/3 kalafiora
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 500 ml rosołu drobiowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka soku pomidorowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso oddzielamy od kości.
Cebulę siekamy.
Czosnek rozgniatamy.
Marchew kroimy w zapałkę.
Seler osączamy z zalewy.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy czosnek,
chwilę razem dusimy, aż aromaty się uwolnią. Następnie dodajemy mięso, warzywa
(razem z groszkiem), chwilę smażymy, zalewamy gorącym rosołem. Gotujemy przez
kwadrans, dodajemy koncentrat pomidorowy i sok, paprykę. Dusimy bez przykrycia
przez około 30 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby sos
redukujemy.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz