czwartek, 15 listopada 2018

Pizza chłopska


Wszelakie modyfikacje mile widziane. Nie jest to przecież receptura na Wasz idealny smak. Każdy je, to co lubi. Zostało nam mnóstwo produktów, które staramy się przeistaczać w nowe, zaskakujące danie.











Składniki

  • Ciasto:
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 100 g ketchupu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodatki:
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 2 pomidory malinowe
  • 100 g pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 300 g mięsa mielonego
  • 100 g startej mozzarelli

    Przygotowanie


    1. Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody rozpuszczamy drożdże.
      Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu.
      W tym czasie ketchup mieszamy z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
      Ogórki, pieczarki, pomidory i ziemniaki kroimy na plasterki.
      Paprykę na paski.
      Cebulę kroimy w piórka.
      Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, układamy w blasze do pieczenia lub jak u nas na kamieniu do pieczenia.
      Wierzch ciasta smarujemy sosem, kładziemy w dowolny sposób składniki, na nie wrzucamy kawałki mięsa mielonego doprawianego solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 25 min, następnie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 10 min.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza