Wszelakie modyfikacje mile widziane. Nie jest to przecież
receptura na Wasz idealny smak. Każdy je, to co lubi. Zostało nam mnóstwo
produktów, które staramy się przeistaczać w nowe, zaskakujące danie.
Składniki
- Ciasto:
- 2 niepełne szklanki mąki
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- Sos:
- 100 g ketchupu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Dodatki:
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 pomidory malinowe
- 100 g pieczarek
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 300 g mięsa mielonego
- 100 g startej mozzarelli
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody
rozpuszczamy drożdże.
Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę
wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu.
W tym czasie ketchup mieszamy z oliwą, dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek.
Ogórki, pieczarki, pomidory i ziemniaki kroimy na plasterki.
Paprykę na paski.
Cebulę kroimy w piórka.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, układamy w blasze do
pieczenia lub jak u nas na kamieniu do pieczenia.
Wierzch ciasta smarujemy sosem, kładziemy w dowolny sposób
składniki, na nie wrzucamy kawałki mięsa mielonego doprawianego solą i pieprzem,
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 25 min, następnie posypujemy
serem i zapiekamy jeszcze 10 min.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz