piątek, 23 listopada 2018

Mięso słodko-kwaśne z bambusem

Kuchnia chińska













Składniki

  • 600 g wieprzowiny ( u mnie schab )
  • 200 g grzybów mun
  • puszka pędów bambusa
  • 4 pory
  • 200 ml bulionu
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki oleju sojowego
  • pieprz
  • sól

    Przygotowanie

    1. Mięso umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Grzyby gotowałem 15 minut w dużej ilości wody, osączyłem, pokroiłem w wąskie paseczki. Pędy bambusa osączyłem z zalewy, pokroiłem w paski. Pory dokładnie oczyściłem, umyłem ( odciąłem zielone końce ) i również pokroiłem w paski.

      W woku rozgrzałem olej, przesmażyłem mięso, wyjąłem z woka. Na tym samym tłuszczu przesmażyłem pędy bambusa, pory i grzyby. Doprawiłem sosem sojowym, cukrem, octem, świeżo mielonym pieprzem i solą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz