Delikatny smak chałwy i bitej śmietany.
Składniki
- 300 g chałwy (u nas słonecznikowa)
- 1 litr mleka 3,2%
- 12 listków żelatyny
- 1 opakowanie słomki ptysiowej
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek nasion chia
Przygotowanie
Chałwę podgrzewamy w mleku do całkowitego rozpuszczenia.
Opcjonalnie można dosłodzić.
Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, odciskamy, dodajemy
do mleka. Rozpuszczamy, studzimy.
W formie (28 x 18) układamy słomkę ptysiową, na nią
przekładamy tężejącą masę chałwową. Przekładamy do lodówki, do całkowitego
stężenia masy.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z
nasionami chia, układamy na wierzch ciasta.
Przekładamy na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz