piątek, 23 listopada 2018

Zupa potrawkowa


Zostaje Wam czasami mięso drobiowe z rosołu lub pieczeni? Tak jak my, nie lubicie marnować jedzenia? Jeśli tak, to ta zupa na stałe zagości na waszych stołach.












Składniki

  • 500 g pieczonego kurczaka (może być gotowany)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 por (biała część)
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1/2 małego kalafiora
  • 1,2 litra bulionu drobiowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 5 łyżek ryżu
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • cukier
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso oddzielamy od kości.
      Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach.
      Por kroimy w piórka.
      Kalafior dzielimy na różyczki.
      Mięso, jarzyny, por, różyczki, groszek przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 min od momentu zawrzenia.
      Następnie dodajemy passatę pomidorową, lubczyk, ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz